Ook in de kas en koude bak moeten groenten hun voedsel uit de bodem halen. Een vruchtbare bodem is daarom ook één van de belangrijkste factoren voor succes.
In kassen is de groeiruimte beperkt en worden vaak dezelfde groenten geteeld. Gebrek aan vruchtwisseling geeft aanleiding tot een zwakke groei of wel “bodemmoeheid“.
Bodemstructuur en bodemleven kunnen verbeterd worden door extra organisch materiaal (humus) in de bodem in te brengen. Zo krijgen plantenwortels kans om zich optimaal te ontwikkelen.

Door het gebruik van minerale meststoffen kan de zoutconcentratie in de bodem te hoog worden. Een te hoge zoutconcentratie beïnvloedt op de opname van onder meer calcium.
Bij paprika en tomaten leidt dit tot ‘neusrot’. Een te hoge zoutconcentratie zorgt ook dat de planten meer water verdampen dan ze opnemen. Hierdoor verdrogen de bladranden en ontstaat ‘rand’. Ook zaailingen zijn bijzonder gevoelig voor een te hoge zoutconcentratie.

Met volgende tips kan te hoge zoutconcentratie worden voorkomen:

  • Gebruik organische meststoffen (zie bij tips & adviezen); bij voorkeur goed verteerde of gecomposteerde stalmest;
  • Matig compostgebruik: 10 l compost per m2 in het voorjaar is voldoende (= een laagje van 1 cm).
0
    0
    Winkelwagen
    Winkelwagen is leegTerug naar winkel