Moestuintips
De drogende boontjes, die nog aan de planten hangen, zijn uitstekende zaden voor volgend jaar. Van sommige planten is het zo gemakkelijk om zelf zaad te winnen, dat het zonde is om nieuw zaad te bestellen. Zaad winnen van erwten, peulen en tuinbonen is net zo eenvoudig, als van snij- en sperziebonen.
In september kan er nog steeds buiten worden gezaaid, bijvoorbeeld sla, spinazie en winterpostelein. Buiten kunnen ook nog bietjes, Chinese kool, koolrabi, sla, winterprei, peterselie en selderij worden uitgeplant.
In de kas kan tot eind september nog bloemkool worden gezaaid. In december de jonge plantjes uitplanten in de kas en met een beetje geluk kan de eerste bloemkool omstreeks april worden gegeten. In de kas kan ook nog Chinese kool en koolrabi worden gezaaid.
Leuk om te proberen: aardappelen in de kas planten.
Beginnen de geoogste vroege aardappelen door te schieten, gooi ze dan niet weg! Vul een emmer of lege grondzak met potgrond en stop er per emmer of zak één aardappel in. Zet de emmer of zak in de kas en met wat geluk kun je eind december weer jonge aardappeltjes eten.
Pompoenen oogsten en bewaren: ieder jaar zijn ze weer vroeger en vroeger, maar normaal gezien kan vanaf eind augustus de pompoenoogst worden binnengehaald. Het beste is om de pompoenen direct te verwerken. Bewaren kan tot januari/februari, maar leg ze dan in een donkere, goed geventileerde ruimte op kamertemperatuur. Smeer ze in met een beetje olijfolie tegen het uitdrogen en keer ze af en toe. Te vroeg geoogste exemplaren kunnen achter glas narijpen (geldt ook voor meloenen). Ook courgettes en patissons zijn zo enige tijd te bewaren op een droge, zachte ondergrond. Zorg dat de vruchten schoon en droog zijn.